...{ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.... ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ- ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ BLOG ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ GOOGLΕ, ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΡΘΡΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΛΠ}

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Κίνδυνος για τα ΠΟΠ προϊόντα από την ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ – ΕΕ

Οι προδιαγραφές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ για μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι Αμερικανοί απορρίπτουν την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης.
Το πρόβλημα ανέδειξε η αυστριακή ευρωβουλευτής Ελίζαμπετ Κέστινγκερσε σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κέστινγκερ, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στη χώρα της, λέει ότι η Ευρώπη διαθέτει περισσότερα από 3.000 «προστατευμένα προϊόντα», αλλά η νομική κατοχύρωσή τους κινδυνεύει σε μία μελλοντική ευρωαμερικανική ζώνη ελεύθερων συναλλαγών. «Τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ) αποτελούν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ευρώπης λόγω μακράς παράδοσης στις καλλιέργειες υψηλής ποιότητας» εξηγεί η Αυστριακή ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Αλλά για τους Αμερικανούς όλα αυτά είναι εμπορικοί φραγμοί- για παράδειγμα οι οινοπαραγωγοί στην Καλιφόρνια θα ήθελαν να παράγουν κι εκείνοι “οίνο Καμπανίας”. Πρέπει λοιπόν οι αγρότες και το Ευρωκοινοβούλιο να πιέσουν, για να προστατευθούν αυτά τα προϊόντα, που εκφράζουν και την ιδιαίτερη ταυτότητα των περιφερειών της Ευρώπης».
Στα «προστατευμένα προϊόντα» περιλαμβάνεται η φέτα και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον αμερικανό ομόλογό του Τομ Βίλσακ, για να θέσει το ζήτημα των ΠΟΠ. Την ίδια στιγμή όμως ο Βίλσακ δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον. Πενήντα πέντε γερουσιαστές του ζήτησαν πρόσφατα, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι «περιορισμοί» σε ονομασίες τυριών, περιλαμβανομένης της φέτας.
Η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ καλεί την ΕΕ να αντιδράσει. Θα καταφέρουν όμως οι Ευρωπαίοι να πείσουν τους Αμερικανούς; «Αυτό εξαρτάται από τη διαπραγματευτική δεινότητα της Κομισιόν» λέει η ίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου





loading...